Reykjavik Open, update op 27 april

Update 27 april 22:45 uur

De laatste ronde zit er op. Het was een werkelijk fantastisch toernooi met ongelofelijk mooie trips. Jammer alleen dat ik de komende 6 maanden op een houtje moet bijten want het is wel vrij kostbaar hier in Reykjavik. In de laatste ronde wist Anish Giri zijn favorietenrol waar te maken door ongedeeld eerste te worden na een overwinning in de laatste ronde op Erwin l'Ami.

 

Mark had tot nu toe best wel een goed toernooi, en deze laatste ronde kon hij er een prima toernooi van maken. Remise of winnen van een IM uit Frankrijk met een 2515 rating zou daarvoor moeten zorgen. Het liep helaas anders. Hij verloor in het middenspel een pion en werd gedwongen een heel erg lang en moeizaam eindspel te verdedigen. Ongeveer 40 zetten ging dat goed en de stelling was ook houdbaar. Toch ging het op het laatst nog net mis en werd het alsnog een nederlaag. Daarmee eindigde Mark op de 49e tot 81e plek met 6 uit 10 en ongeveer op zijn rating. Op zich dus een goed resultaat.

Ik liet ook in deze ronde de winst uit handen glippen. Deze keer bleef de schade echter beperkt tot remise. Ik moet toch eens iets gaan doen in het winnen van gewonnen stellingen want op dit toernooi werd het gewoonweg genant. Of het veel had uitgemaakt in de eindscore valt natuurlijk nog maar te bezien want bij een extra puntje krijg je natuurlijk ook meteen veeeeel sterkere tegenstanders. Dit keer kreeg ik Tim Harding uit Ierland tegen over mij. Omdat hij van alles speelde, waaronder de afruil variant van het Frans, dacht ik hem te verrassen met 1. b4. Helaas meldde hij mij achteraf dat hij, in zijn sterke tijd in de jaren 70, voor een Engels schaaktijdschift een hele serie artikelen had gemaakt over deze opening....

Toch kreeg ik een mooie stelling en won een stuk tegen twee pionnen met een prachtige stelling. Helaas blunderde ik mijn voorsprong al snel weer weg en kon nog net remise maken met herhaling van zetten.

Met 4.5 uit 10 kan ik niet echt tevreden zijn over mijn resultaat, zeker omdat ik 15 ratingpunten heb verloren. Ik was 181e geplaatst en ben 169e geworden dus dat is op zich best redelijk. Belangrijkste is dat ik best wel lekker heb gespeeld. Nu nog even leren om die goede stellingen te converteren naar harde munten....

Het was een fantastisch toernooi. En ik kan echt iedereen aanraden om dat minstens 1 keer in je leven te doen. En als als je dan gaat.... dan hebben wij nog wel een leuk adresje voor een airbnb. In de oude haven in het centrum van de stad en vlak bij de speelzaal. Beter kan het niet....

Tot zover het verslag uit Reykjavik.

Update 26 april - 23:50 uur

Hiernaast een foto van een historische plek. Dit is het witte huis, in het centrum van Reykjavik, waarin Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov elkaar troffen op 12 en 13 oktober 1986 om te onderhandelen over het afbouwen van het kernwapen arsenaal. Helemaal lukte dat niet, maar er was een hele grote stap gezet. Op foto's van deze historische ontmoeting is dit huis goed te herkennen. Ik denk altijd dat op die ontmoeting de wereld een klein beetje veiliger en vredelievender werd. Precies de sfeer die bij dit prachtige schaakfeest past met de vele nationaliteiten die samen een heel plezierigetijd hebben.

Vandaag alweer de negende ronde. Mark speelde dit keer met wit een oude bekende: Het Goring gambiet. Voor de mensen die hebben gekeken op het live bord: hij speelde niet de bekende variant met het witte paard op f3 maar met de loper op e3. Het werd een leuk theoretisch gevecht, waarin de zwartspeler, via een verrassende zet een overwicht leek te krijgen. Het dwong Mark om snel drie lichte stukken en de dame te ruilen en te zien hoe hij zijn geisoleerde dubbelpionnen kon oplossen. Dit bleek eigenlijk vrij snel te kunnen, na wat nauwkeurige zetjes. Op de 29e zet was het remise. Ik kreeg zelf te maken met een IJslandse jongeling. Deze was 16 jaar. Ik had mij gedetailleerd op hem voorbereid en dat betaalde gelukkig goed uit. Vrij snel na de opening kreeg ik veel druk op de stelling en kon ik materiaal winnen. Hij spartelde nog wat tegen en offerde nog wat materiaal om een mataanval op te zetten. Ik berekende dat ik niet mat zou gaan en arresteerde het aangeboden materiaal dankbaar. Gelukkig had ik het dit keer wel bij het rechte eind en nadat ik een ondekbare mataanval had ingezet gaf de jongeman op.

Wij hebben e.e.a. nog eens even heerlijk gevierd bij een Italiaans restaurant :). Morgen alweer de laatste ronde. Mark speelt wederom op live bord 20 (zie hieronder voor de link) tegen de Franse IM Pierre Baillet met een hele hoge rating (2510). Het is de 10e nationaliteit voor Mark. Zijn score tot nu toe is 6 uit 9. Voor mij zijn de cijfers: 4 uit 9 en morgen tegen mijn 6e nationaliteit. Mijn tegenstander is de 68-jarige Ierse CM Tim Harding met een rating van 2017. Ik speel dit keer op bord 83.

Tot zover voor vandaag.

 

 

Update 25 april - 22:40 na ronde 8

Omdat ie zo mooi is, mag Eugenio Torre nog een dagje naast het verslag bij het graf van Bobby Fisher zitten.

Een internationaal toernooi, hier in IJsland. Dat mag je wel stellen. Er doen 40 nationaliteiten mee. Sommige landen zijn maar met 1 persoon aanwezig zoals bijv. Mongolie met de IM Batchimeg Tuvshintug, een dame met een prachtige rating van 2394, en een Singaporees die luistert naar de naam: Tek Woon Tan en een rating heeft van 1693. Grote delegaties ook zoals India met 16 spelers en niet te vergeten Nederland met 11 spelers.

Na morgen heeft Mark in 9 ronden 9 verschillende nationaliteit te bestrijden gehad. Zelf heb ik 5 nationaliteiten gehad.

Hoe het vandaag bij Mark verliep was mij niet helemaal duidelijk.

Hij speelde  agressief. Het leek alsof zijn tegenstander wat kansen had, maar dat was schijn. Mark won en kwam daarmee op 5.5. Ik kreeg zelf te maken met een IJslander. Hij deed het niet goed in de opening en verspeelde een kwaliteit en een pion. Daarna moest hij keepen.

 

 

 

 

Ik kreeg meer en meer druk en kon op een gegeven moment nog een kwaliteit nemen. Zie de volgende stelling:

Daarmee was ik misschien iets te haastig. Twee torens tegen twee stukken, dan moet je toch wel gewoon gaan winnen nietwaar.

Maar hoe kom ik nu binnen na Lxe8 en Dxe8. Mijn tegenstander zette zijn dame op d7, het paard van h7 op f8 en de vraag is, hoe kom ik er nu nog doorheen?

Ik ging spelen op de mogelijkheid om op een gegeven moment via g4 en daarna f5 de loper weg te lokken en dan via de e- of de f-lijn zijn stelling binnen te dringen. Veel te moeilijk natuurlijk want als ik meteen met de toren op h5 had geslagen en daarna met g6 weer een stuk voor de toren had teruggekregen hadden de stukken mogelijk heel wat sneller in het doosje gekund.

Zoals het ging kwam alles muurvast te staan,  en dankzij een dreigend vorkje kon ik opeens niet meer voorkomen dat mijn tegenstander drie vrijpionnen kreeg op de f- g- en h-lijn. Het had zelfs desastreus kunnen aflopen als mijn tegenstander een geniepig zetje had gevonden. Zoals het nu verliep werd de remise door zetherhaling na 50 zetten getekend.

Ik zal nog twee ronden moeten vlammen om niet teveel aan TPR in te leveren. Morgen de 9e ronde tegen een verse IJslander. Deze is 16 jaar oud. Mark mag morgen tegen een 19 jarige IM uit Noorwegen. Mark is te volgen op live-bord nummer 21 (klik hier, start van de ronde om 17:00 uur Nederlandse tijd)

Update op 24 april, 23.15 uur.

Gisteravond hebben we de verslaglegging even overgeslagen. Het was een zware  dag, met prachtig koud weer, bezoek aan het maritiem museum en nog wat andere culturele bezigheden en daarna nog een potje schaken. Vandaag wat andere bezienswaardigheden waaronder het graf van Fisher. Herkent u deze Filippijn nog van vroeger? Eugenio Torre doet ook mee in Reykjavik. De site Chessgames.com schrijft over hem: "He was a friend of Robert James Fischer, playing some training games with him and acting as a member of his team during Fischer's 1992 match against Boris Spassky."

Mark mocht het in deze zesde ronde opnemen tegen een "blast from the past": Alexander Beljavski. Dat hij nog steeds een aardig potje kan schaken bleek wel, want na een gecompliceerde partij, waarin hij de agressieve acties van Mark steeds met kleine tegendreigingen wist te neutraliseren, nam hij het initiatief over en schoof de partij zeer efficient naar de winst. Ondanks mijn ongelukkige verlies van de dag ervoor, moest ik het in deze zesde ronde toch opnemen tegen een IJslander met een redelijk hoge rating (2126). Het werd wedereom een leuke en lange partij waarin ik wederom het onderspit moest delven. Na een lange schaakdag hebben we de dag in stijl afgesloten in een restaurantje (rib uit ons lijf, dat dan weer wel).

Vandaag was het de dag van de toeristische route. Om de gasten toch ook nog wat moois van het IJslandse natuurschoon te laten zien, was de Golden Circle Tour speciaal voor de schakers nog wat aangepast. Iets eerder opstaan (brrrr) en dan in een touringcar over een stuk van het eiland en wat zeer mooie bezienswaardigheden bekijken. Het was droog, harde wind en een paar graden ONDER NUL. Maar zeer de moeite waard. Als extra-tje was een bezoek aan het graf van Bobby Fisher ingelast en een mooi verhaal van de toenmalige organisator van de match. Om iets voor vijf waren we terug en konden we meteen aan het werk. Mark tegen een Deen, ik tegen iemand die kort geleden op de Far Oer Eilanden is geboren. Op zijn kaartje stond een rating van 1167 punten. Mark had een korte maar best wel heftige partij. De tegenstander vertilde zich aan wat complicaties, verloor een pion en een stuk en gaf na 22 zetten op. Bij mij ging het anders.... Als die jonge knul 1167 punten heeft, dan zou ik graag ons hele derde team laten bevolken door Far Oer Eilanders met zo'n rating. Fluitent met twee vingers in de neus worden we dan kampioen. Ik was al gewaarschuwd, want Martin Bottema (2100+) had in de eerste ronde de grootste moeite met hem gehad en ook Mark was hem bij het snelschaken tegengekomen.

Afijn, het ging eerst nog wel aardig, maar ik kwam toch minder, daarna slecht en daana ronduit verloren te staan. Ik kon het moeilijk verkroppen en ging er nog eens voor zitten. Gelukkig verknoeide Suni, zo heette de jongeman, het een beetje en liet mij terugkomen tot een remise stand. Toen ik de remise uiteindelijk aanbod (K+T+h- en g pion tegen K+T+g pion mij) ging hij eerst nog ruim een half uur nadenken(?) voordat hij het aanbod aannam.

Goed, dan nu morgen de 8e ronde. Mark (4.5 uit 7) is naar beden ingedeeld en speelt tegen een Canadees van ruim 2000. Ik (2.5 uit 7) krijg te maken met een IJslander van 1667. Ik heb snel even naar zijn geboortejaar gekeken. Gelukkig... 1975. Nog zo'n gup overleef ik niet.

-----------------------

Update 22 april - 23:00 uur, na ronde 5.

Op 5 minuten wandelen van ons appartement wordt je op dit soort vergezichten getrakteerd. Fantastisch mooi. Dan werd er ook nog een ronde gespeeld.

Als je meteen naar het resultaat gaat denk je: "Ja, hoe kan het ook anders". Mark wint van iemand met een rating die bijna 300 punten onder zijn eigen rating ligt en Adri verliest van iemand wiens rating bijna 300 punten hoger ligt. Maar als je erbij was geweest, dan realiseer je je dat rating misschien iets over de uitslag zegt, maar helemaal niets over hoe hij tot stand kwam. Neem bijvoorbeeld de partij van Mark. Hij speelde een heel erg gecompliceerde partij tegen een Amerikaan uit Alabama en de stukken waren door de kruitdampen moeilijk te onderkennen. Mark offerde een kwaliteit om de koning van zijn tegenstander in het midden te houden. Die weigerde de kwaliteit aan te nemen en in plaats daarvan zette hij nog maar extra wat stukken in. Ook Mark zette door en dwong zijn tegenstander de kwaliteit toch echt te pakke, waarna Mark's aanval alsnog winnend bleek. En ook bij mij ging het best wel apart. Deze keer kreeg ik geen enkele zet van mijn voorbereiding op het bord en moest het vanaf het begin op eigen kracht zien te rooien. Ik kwam dan ook flink onder druk te staan, maar kon stug blijven verdedigen. Dat ging zo goed dat ik rond zet 35 weer geheel gelijk stond volgens Stockfish in een pionnen-eindspel met lichte stukken. De tijd knelde wel wat ongemakkelijk voor beide spelers met elk nog 3 minuten op de klok, maar het was nog geen alarmfase 1. Met nog 10 seconden op de klok deed mijn tegenstander in gelijke stand zijn 40e zet en ik bedacht mij dat we er nu waren. Ik had nog 1 minuut en 15 seconden over en begon rustig na te denken....... 1 minuut en 16 seconden later kreeg ik te horen dat ik had verloren door tijdsoverschrijding.... Ik had namelijk zwart en had dus nog maar 39 zetten gedaan!!! Het is maar goed dat er op IJsland geen bomen groeien, want ik heb nog een uur lang met een touw in mijn rugzak naar een mooie boom gezocht om mijzelf aan op te knopen.....

Maar ja, het is maar een spelletje, wordt er dan weleens gezegd.

Morgen de volgende ronde. Als je na Vitesse - Feyenoord nog in de stemming bent kan je een paar leuke partijen volgen op de liveborden van het toernooi. Mark speelt op bord 19 tegen niemand minder dan Alexander Beliavsky. (klik hier, start van de ronde om 17:00 uur Nederlandse tijd) Ooit een rating van 2710, maar inmiddels wat teruggezakt naar een "schamele" 2597!

Ik heb het geluk om morgen wederom tegen een 2126 speler te mogen aantreden: Julius Fridjonsson. We gaan er iets moois van maken.

Tot morgen

---------------------------------

 

 

Update: 22 april. Het weer is hier bijzonder veranderlijk. Zo guur als het eergisteren was, zo schitterend was het gisteren. Koud blijft het, maar oh zo helder. Het uitzicht is dan werkelijk verbluffend

Een van de leuke aspecten van dit toernooi is dat je met veel mensen kennis maakt. De nederlanders zoeken elkaar steeds op om te kijken hoe het met iedereen vergaat en er is echt leuk contact. Maar dan nu de resultaten. Er waren twee belangrijke Nederlandse ontmoetingen in de top van het klassement:  Anish Giri won na een lange en technisch niet al te makkelijk eindspel van Jorden van Foreest. Dit was de eerste lange partij tussen de twee. De nummers 3 en 4 van de Nederlanders speelden ook tegen elkaar. Erwin l'Ami deed verwoedde pogingen om Robert Ris te verslaan, maar die partij eindigde in remise. Mark moest aantreden tegen Konstantin Landa en had een zware dag. Net als in de eerste partij tussen hen kreeg de rus een klein voordeeltje in de opening en bouwde daar rustig aan voort. Lang stond Mark onder druk, maar wel gelijkwaardig. In de analyse thuis bleek dat de rus hem een piepklein kansje op het oplossen van de problemen had gegeven, maar Mark liet die mogelijkheid onbenut. Daarna werd de druk steeds hoger en op een gegeven moment te hoog. Een nederlaag was het resultaat. Geen schande natuurlijk, maar ja, je hoopt op meer. Zelf kreeg ik dus te maken met een IJslander zonder rating. Hij speelde Frans maar gaf enkele tempo's in de opening weg (8. ... Lf8-e7, 9. ... Le7-b4+   10. ... Lb4-e7) waarvan ik goed gebruik kon maken. Als snel daarna won ik een pion en nog een en toen de partij. Mark heeft nu 2.5 uit 4 en ik 2 uit 4.

's Avonds was er nog een snelschaaktoernooi. 9 ronden met een groep van ongeveer 60 spelers. Het speeltempo was 3 minuten plus 2 seconden per zet. Ik heb dat nog niet eerder gespeeld en voor mij werd het een drama... de eerste twee partijen verloor ik (onder andere van een smurf van 3 turven hoog) waarbij ik, na de partij nog 2 minuten en 50 seconden over had.... Daarna een winstpartij, omdat mijn tegenstander zich uit het toernooi teruggetrokken had. Afijn vervolgens heb ik vele stukken en pionnen weggegeven en ben nooit door mijn vlag gegaan. Resultaat: uiteindelijk 3 punten uit 9 ronden of 2 punten uit 8 partijen. Om snel te vergeten dus. Mark deed het een stuk beter. Hij verloor alleen van de nummers 1 en 2 , een Turkse en een Zweedse GM en won verder alles. Gedeelde vierde en 5e plek. Heel goed in dit veld.

Het was overigens ver na twaalf uur toen we ons door de koude nacht naar huis begaven.

Vandaag dan moet Mark tegen de Amerikaan Gerald Larsen (2194) en ik mag het tegen Alexander Yakimenko (2115) opnemen.

Morgen verder.

21 April 2017:

Het heet niet voor niets IJsland... In Nederland is er meestal rond deze tijd een voorzichtig zonnetje en achter glas is het dan heerlijk toeven met een hapje en een drankje. Nou, dat hoef je hier niet te proberen. Hagel, regen, harde stormwind, soms wat sneeuwvlokken en een temperatuur die nauwelijk boven het vriespunt uitkomt is ons lot. Maar daarvoor zit je dan ook lekker binnen te schaken nietwaar...

Vandaag om 09:00 uur de tweede ronde, waarbij ik het mocht opnemen tegen een 12 jaar jonge IJslander met de prachtige naam Baltasar Manu Wedholm, die wel 1037 Elopunten op de mat legde. Het moest toch niet gekker worden. Gelukkig werd het dat niet en na 15 zetten gaf de jongeman op door mij opgewekt een hand te geven om vervolgens op zijn moeder af te lopen voor zijn kartonnetje Tjolk chocolademelk en een berenkoekje. Mark had het moeilijker. Zijn tegenstander was een ervaren rot van tegen de 70 met 2110 en de ronkende IJslandsenaam Bragi Halldorsson. Het werd een lange partij waarbij Mark in de opening de gebaande paden probeerde te omzeilen, maar dat moest bekopen met een hele lange keep-partij. Na 4 uur spelen werd tot remise besloten.

Nu was het even tijd om rustig naar het appartement te gaan, de nieuwe indeling af te wachten en dan snel aan de voorbereiding. Om 17:00 uur begon de derde ronde. Ik trof een Fransman van 25 met een rating van 2200 en gelukkig vond ik op internet een aantal partijen van hem. Na wat zoekwerk vond ik, geholpen door Mark, een leuke variant. Het leuke was dat die voorbereiding tot de 12e zet op het bord kwam. Het computerbeest meende dat ik hier op een voorsprong sta van 0.8 punten dus dat is mooi meegenomen. Energiek zette ik de partij voort en, na wat onnauwkeurigheden van beide kanten stond ik opeens enorm goed. De tijdnood begon nu wel te komen, maar op +9.2 staan tegen een 2200 speler komt niet snel voor. Maar ja, dan moet je nog wel even een kwaliteit offeren met nog 30 seconden op de klok. Helaas, ik zag nu juist die wending niet.

Zie hiernaast. Zien jullie hem...

Ik moet hier nu Txd5 spelen met daarna Pd4. Dan dreigt Txh2, Dxh2, Dxh2, Kxh2 en Pf3 met een gewonnen stelling....

Ik zal de partij nog wel een keertje op de site zetten. Helaas, mijn voordeel verdampte, en na een mindere periode in de partij kwam mijn tegenstander steeds verder gewonnen te staan. Uiteindelijk dus toch een nul....







 

 





Mark speelde tegen een landgenoot: Martin Bottema: rating 2114. Het werd een moeilijke partij met veel manouvreerwerk. Bij het invoeren in de database bleek dat de stelling na de 24e zet al eens in een grootmeesterpartij was voorgekomen in 2004. Geen van twee spelers had dat in de gaten. Toch drong Mark steeds wat meer aan en hij kreeg opeens wat mogelijkheden. Dat was voldoende. Het ene moment leek het allemaal nog wel in balans, een paar minuten later konden de stukken in het doosje en had Mark zijn 2,5e punt te pakken. Morgen mag ik het weer eens proberen tegen een speler waarvan de rating niet bekend is :(... Gelukkig is hij al wel rond de veertig..... Mark krijgt te maken met zijn eerste GM. Landa geeft eerst een lezing en kruipt daarna achter het bord tegen Mark. Ze kennen elkaar. Mark heeft vorig jaar in Vlissingen tegen hem gespeeld en die partij is later terechtgekomen in een studieboek van Landa. Helaas om aan te tonen hoe Landa gebruik maakte van een klein voordeeltje....

Morgen verder

 

resized_DSC_2161.jpg