Dordrecht 4 speelt gelijk tegen Sliedrecht 4 in een februaristorm.

Donderdagavond j.l. waaide het best wel een beetje. Aanvankelijk had ik aangekondigd te gaan fietsen, maar omdat Arend dat als rechtgeaarde en bezorgde voorzitter echt niet goed kon vinden, toch maar met hem meegereden.

De heenweg was waarschijnlijk goed en onbehoorlijk snel gegaan, terug over de spoorbrug fietsen met windkracht 17 tegen, zou met het weer van donderdag op een zelfmoordpoging kunnen lijken.

Van tevoren werd ons door teamcaptain Joost Stoker keurig medegedeeld dat er een ventilatieklepje aan het gebouw ‘De Havik’, met deze windsnelheden wel eens wat herrie zou kunnen maken. Naar later bleek was dat een understatement. Het was werkelijk net alsof de plaatselijke drumband, enkel en alleen met bekkens aan een eindeloze oefening was begonnen. Nou ja, daar hadden we allemaal last van natuurlijk, geen excuus voor de verliezers van de partijen in elk geval. Bij binnenkomst bleek de opstelling van de opponent iets gewijzigd op enkele plaatsen, vast gedaan om ons in verwarring te brengen. Het ontlokte Otto de achteraf vrij stompzinnige opmerking dat Yaro (van Beest, 1394 Elo) ‘zeker werd opgeofferd aan bord 2’. Buiten het feit dat dit getuigt van weing zelfkennis, danwel een schromelijke zelfoverschatting, was ik aan bord 2 dus als eerste klaar, helaas wel met een vette 0. Na een goed gelukte opening met duidelijk voordeel voor mij met zwart, zag ik een mooie aanval met na f5, zelfs ook nog g5, een keurige, vrijwillige ontbloting van de eigen koningsstelling. De jeugd leert dat tenslotte al, centrum bezetten, stukken ontwikkelen én koning veilig…….Toch was het achteraf helemaal niet erg geweest, als ik maar mijn idee had doorgezet en niet in een tussendoor pionoffertje was getrapt. Het eigen plan gewoon uitvoeren met g4 doorschuiven, had op diverse manieren naar mat geleid, zagen Yaro en ik samen achteraf. Zoals het nu ging was het door het prima tegenspel van de sympathieke Yaro (308 Elopunten minder) onvermijdelijk stukverlies en vrij vlot daarna met dameverlies, totaal uit. Gelukkig was Dick Groot aan bord 8 snel na dit debacle ook klaar en won zijn partij overtuigend met 2 pionnen extra, en het daarmee keurig afmaken van de partij. Aan bord 1 had ik kunnen volgen hoe Wouter de Bruin al in de opening heel goed kwam te staan door een loperoffer op f7 tegen Kees van der Does met pionwinst en het niet meer kunnen rokeren van zwart. In de loop van de partij kwam zwart echter heel goed uit de problemen en kwam steeds gelijkwaardiger te staan met prima tegenspel. Dit is wat Wouter er zelf van schrijft: 

‘Ik kwam uit de opening met een ontwikkelvoorsprong, een pion, en mijn tegenstander mocht niet meer rokeren. Dit doordat een al niet goede variant van het spaans (Na Lb5 Pd4) nog slechter werd uitgevoerd door mijn tegenstander, en ik een trucje had met Lxf7. Helaas heb ik daarna niet precies genoeg gespeeld en onderschat dat mijn tegenstander tegenspel kon creeren op mijn dame, waarmee ik van plan was hem klem te zetten. Achteraf gezien het verkeerde idee, en mijn voordeel dus kwijtgeraakt. Het werd een partij met hele lange varianten, veel rekenen, valkuilen en tactiek, maar objectief gelijk. Het eindspel in tijdnood was een toreneindspel waarin ik een philidor verdediging had, maar dan had ik nog 2 verbonden vrijpionnen op g3 en h3. Ik kon er niet meer van maken dan remise, en ben eigenlijk erg nieuwsgierig of dit in theorie winst zou zijn. Volgens mij had ik het kunnen winnen als zwart de fout had gemaakt om zijn pion op te spelen naar d2, maar was het met die pion op d3 remise. Van het weekend dat eindspelboek van Dvoretsky weer eens uit de kast halen. Als iemand deze stelling kan oplossen en mij kan laten zien op de club dat het meer is dan remise, houd ik me aanbevolen! (Zwart: Pion d3, Ta2, Ke3, Wit: Kd1, Td8, pion g3, h3)’. 

Erwin van Wingerden, de captain van het vierde, had geen gemakkelijke avond aan bord 6 tegen vriend Vis. Peter Vis, in Sliedrecht zelf beter bekend als Pierre Poisson, zat voor zijn doen aan een laag bord, maar had een sterk (-er) eindspel tegen Erwin vanuit een eerder gelijkwaardige stand. Hierdoor stonden we weer achter met 2-1. Arend won aan bord 3 een goede partij van Henk Prins, de probleemcomponist van Sliedrecht. De schaakproblemen die onze Arend voorschotelde waren Henk in dit geval te machtig.  Arend staat net als Wouter met 5 uit 6 bij de eerste 3 spelers van onze klasse, prima gedaan dus. Gert Zwartjes maakte met loper/toren, tegen toren en 2 gevaarlijke pionnen geen fout, en nam het remiseaanbod van Andre van Dieën na overleg met de captain maar aan. Wim van Noort speelde weer een heel sterke partij met geen kansen voor de tegenstander. Met vaste hand werd de winst gepakt. Ton Hobé verloor echter helaas aan bord 4, het bord waar Jaap Euser achter gekropen was in plaats van zijn ‘normale’ bord 2. Jaap scoort ook erg goed in deze klasse, hij is een van de puntenmachines van het team dat nu nog steeds tweede staat. Boven ons team, en achter de na deze avond bekende kampioen RSV Ivoren Toren 4. Wouter de Bruin maakte namelijk remise aan bord 1 waardoor de uitslag op 4-4 werd vastgelegd.  Sliedrecht 4 speelt hun laatste partij tegen de kampioenen. De wedstrijd  van donderdag is weer in een goede sfeer verlopen bij onze vriendelijke buren, en de biervoorziening met een heuse aparte bierkaart was weer OK.

Wij kunnen overigens Sliedrecht (1 puntje voor ons) nog steeds voorbij, als zij gelijkspelen of verliezen van de kampioenen. Als wij dan zelf de laatste thuiswedstrijd gewoon winnen, zullen we hen voorbijgaan omdat we nu al 3 bordpunten meer hebben.

Resumerend: bijna allemaal, behalve ondergetekende, naar vermogen en Elo gepresteerd, 4-4 tegen die aardige buren is ook prima.

Verslag: Otto van Haren

   Sliedrecht 4             1553 - Dordrecht 4              1618 4  - 4

1. Kees van der Does        1723 - Wouter de Bruin          1724 ½  - ½

2. Yaro van Beest           1394 - Otto van Haren           1702 1  - 0

3. Henk Prins               1645 - Arend van Grootheest     1657 0  - 1

4. Jaap Euser               1625 - Ton Hobe                 1548 1  - 0

5. Martin Prins             1491 - Wim van Noort            1747 0  - 1

6. Peter Vis                1620 - Erwin van Wingerden      1437 1  - 0

7. Andre van Dieën          1486 - Gert Zwartjes            1595 ½  - ½

8. Hans Vink                1438 - Dick Groot               1530 0  - 1

resized_DSC_1650.jpg