Een gezellige avond met vreemde partijen....een kleine uitleg
Op de avond van de eerste ronde van de wintercompetitie was het een drukte van belang. Veel spelers, kroongroeppartijen, externe wedstrijd. Kortom een topavond!
Er waren 32 partijen (1 persoon vrijgeloot) dus 64 actieve schakers in huis. Er zijn maar weinig schaakclubs die zich mogen verheugen in dergelijke drukke clubavonden.
Ondanks al dat positiefs, waren er toch wat geluiden te horen over de indeling....en inderdaad, als je kijkt naar het verschil in speelsterkte van een aantal wedstrijden, dan leek dat toch wat vreemd. Wat te denken van bijvoorbeeld de partijen Holwijn-Zwartjes, H.J. Timmermans-van der Veen en Dwars-de Maertelaere. Was dat nou echt nodig?
Enig speurwerk leek op z'n plaats. Voordat de verklaring wordt gegeven, staat hieronder het competitie reglement opgenomen, zoals dat is te vinden onder "Diversen->competitie reglement"
"
De partijindeling van een clubavond komt tot stand op basis van de competitiepunten. Alle deelnemers die zich hebben opgegeven om mee te doen aan de interne competitie worden in een grote groep gezet en daarna gesorteerd naar aflopende competitiepunten.
Uit deze lijst worden de spelers die zich hebben afgemeld en de spelers die een externe partij spelen verwijderd.
aanvulling Adri 2014: tevens worden ook de kroongroep spelers die een kroongroep partij hebben uit deze lijst verwijderd.
Indien nu een oneven aantal spelers overblijft wordt een deelnemer gezocht die wordt vrijgeloot. Via een lotingssysteem wordt een speler gezocht die dit lot gedurende het gehele seizoen (niet alleen de huidige competitie) nog niet trof. Zodra deze speler is aangewezen wordt ook hij/zij van de lijst afgevoerd. Uitgezonderd van deze loting zijn de hoogste vijf geplaatste spelers die aanwezig zijn. Dit omdat anders het clubkampioenschap zou kunnen worden bepaald door een loting.
De indeling komt tot stand op basis van de nu nog overgebleven spelers. Het indelingsproces start steeds van boven af.
Voor de bovenste speler van de lijst wordt een tegenstander gezocht beginnend bij nummer 2 en dan steeds verder naar beneden. Hierop is de volgende uitzondering gemaakt: In de eerste ronde wordt nummer 1 van de lijst gekoppeld aan nummer 6, 2 aan 7, 3 aan 8, 4 aan 9 en 5 aan 10. Daarna volgt 11 aan 12, 13 aan 14 etc. etc. In de 2e ronde wordt 1 aan 5, 2 aan 6, 3 aan 7 etc. Deze uitzondering wordt gemaakt om niet de nummers 1 en 2 van de ranglijst al in de eerste ronde van de competitie tegen elkaar te laten spelen. De spanning is er dan snel uit.
"
Als we dan de ranglijst pakken en de afwezigen (Jan Leeflang, Leo van Swieten, Cor Oliemans, Victor Koppelaar, Sander van Noort, Wijnand den Dekker en Ben Sitton), kroongroepspelers met partij (Mark Timmermans, Marcel Pluijmert, Adri Timmermans, Rene Krul, Ton Slagboom, Jacques Hennekes, Berend Eikelboom, Jan Willem Versloot, Rik de Wilde, Piet Pluijmert, Johan van de Griend en Lennard den Boer) en teamspelers met externe partij eruit halen(Iwahn, Victor van Blommestein, Theo Jiskoot, Arie van Heeren, Otto van Haren, Adri van der Willigen, Wim van Noort en Arend van Grootheest).
De ranglijst die dan overblijft ziet er ongeveer als volgt uit:
1. Melvin Holwijn
2. Conchita Dwars
3. Henk Timmermans
4. Martijn Rijneveen
5. Erwin van Wingerden
6. Gert Zwartjes
7. Anton de Meartelaere
8. Michiel van der Veen
...
Volgens de regels wordt de indeling van de eerste ronde dus...1-6 (Melvin -Gert), 2-7 (Conchita-Anton) en 3-7 (Henk - Michiel).
Het kwam wel heeeeel ongelukkig uit deze week. De eerste ronde, een vol kroongroep programma, een speler die qua sterkte wel in de kroongroep kan spelen en ook nog eens het derde team dat een externe wedstrijd heeft. Die combinatie van factoren zal niet zo snel nog eens optreden en om je reglement nu om te gooien om dit soort uitzonderlijke situaties te voorkomen lijkt mij wat ver gaan.
Daarbij komt dat zwakkere spelers het ook wel eens leuk vinden om tegen spelers te spelen die ze anders nooit tegenkomen!
In ieder geval vond ik het zelf een bijzonder mooie schaakavond. Klein puntje van aandacht: het was wel vaak heel erg rumoerig, maar kennelijk is dat de prijs van een goed gevulde schaakzaal.