Dordrecht 2 {KNSB) verliest van De Drie Torens

Helaas is het Dordrecht 2 niet gelukt voor een verrassing te zorgen in klasse 4G van de KNSB-competitie.  De gemiddelde rating van de gastheren, De Drie Torens uit Tilburg,  was gemiddeld 140 punten hoger dan die van ons. Dat betekende dat we een zware wedstrijd konden verwachten. Desalniettemin waren de verwachtingen hooggespannen, zeker toen Ton Slagboom en Peter van Oevelen in vooruitgespeelde partijen remise hadden gespeeld. Die speelden in ons 'Atelier', alwaar om een uur of 10 gelijktijdig de vrede getekend werd aan beide borden en de Tilburgers voor middernacht thuis waren..

Afgelopen zaterdag trokken de 6 overige spelers naar Tilburg om de tegenstanders goed weerstand te bieden.  Dat is echter maar ten dele gelukt. Als eerste was Marcel Pluijmert klaar. Met zijn vertrouwde opstelling (pionnen op d4, e3 en f4) bereikte hij al gauw gelijk spel en werd remise overeengekomen. De volgende remise was voor Kees van ’t Hoff. Hij is mijns inziens nooit in moeilijkheden geweest. Remise was het verdiende resultaat. Xander van Doorn kwam in het middenspel een pion achter. Hij wist echter bij de afwikkeling gebruik te maken van foutjes van de tegenstander en haalde daardoor de remise binnen. Hiermee was echter de koek op.

Victor van Blommestein speelde een goede partij aan het eerste bord, kwam zelfs een kwaliteit voor. Zijn tegenstander kreeg wel veel compensatie. De vele dreigingen, gecombineerd met hevige tijdnood deden Victor de das om. Johan van de Griend  kreeg in het middenspel de keus om op twee manieren een pion te verliezen. Volgens de later geraadpleegde engin leverde de eerste keuze gering voordeel op voor de tegenstander. De tweede keus, die Johan uiteindelijk deed, bleek uiteindelijk slechter. Het eindspel wat ontstond, was verloren. Conchita Dwars was het langste bezig. Ze had een redelijke stelling opgebouwd. Ze overzag echter een beslissend kwaliteitsoffer, waardoor ze uiteindelijk twee pionnen verloor. Lang tegenstribbelen kon niet meer baten. Het punt was voor haar tegenstander.

Zo werd een 5.5-2.5 nederlaag geleden. Dordrecht 2 staat onderaan in 4 G samen met Krimpen a/d IJssel 2 en Paul Keres 4. Er zijn echter nog 6 ronden te gaan. Er is zeker nog geen reden om te wanhopen.

Johan van de Griend