D1 verliest ongelukkig in Roermond (3.5-4.5)

Het zag er allemaal zo mooi uit om een uur of 4 op zaterdagmiddag in Roermond. Dordrecht 1 op weg naar een versteviging van de koppositie in 2D. Maar toen sloeg het noodlot toe.

De trotse kopman van ons team greep mis. Een zeer zeldzame vlaag van schaakblindheid verknoeide zijn prachtig opgezette partij op het moment dat het oogsten zo ongeveer kon worden afgerond met een ferme handdruk van de tegenstander. In Mark's eigen woorden: van +10 naar -20 in een enkele zet. Hij gaf gelijk op.

Maar laten we bij het begin beginnen. Om onze tegenstanders te bereiken moesten we 153 km van ons eigen honk af opdraven om 13:00 uur. Een fikse autorit dus, maar iedereen was er op tijd en we konden beginnen. De speelzaal is gevestigd in een paar oude zij-zalen van een kerk. Zeker niet ongezellig, maar wel een erg jaren 50 sfeertje met een uitgetypte politieverordening aan de muur waarop stond dat het aan jeugdige vrouwelijke bezoekers verboden was om zich, na 18:00 uur, in het gebouw te bevinden als ze hun ouder of voogd niet bij zich hadden.

De tegenstanders waren op papier van gelijke sterkte, maar hadden de vorige wedstrijd al van het sterke Stukkenjagers gewonnen. We waren gewaarschuwd. Toch begonnen we allemaal voortvarend met meestal solide stellingen. Alleen de tegenstander van Roland had een creatieve openingskeuze en vloog binnen een paar zetten Roland (figuurlijk) naar de keel. Een bijzonder gecompliceerde stelling ontstond waarin Roland een pionnetje verorberde, maar daarvoor wel heeeel erg veel initiatief moest toestaan. Piet kwam wat minder uit de opening met een geisoleerde dubbelpion op b7 en b6 en weinig manouvreerruimte.

Rik had wel een mooie actieve stelling, maar ook zijn tegenstander kon bogen op aanknopingspunten. Rene ging heel snel naar een eindspel van 6 pionnen + toren + loper + paard tegen 6 pionnen + toren + loperpaar. Rene had echter 2 blokjes van 3 pionnen op een rijtje en zijn tegenstander had 2 blokjes. Tegeltjes wijsheid leert dan dat Rene wel ietsjes beter moest staan...

Joop zat op bord 4 tegen de hoogste ratinghouder en speelde geen gelukkige partij. In het begin ging het nog wel, maar hij gaf zijn sterke tegenstander veel ruimte om zijn stelling te verbeteren. Langzaam werd het minder. Iwahn bleef heel lang met zijn tegenstander in een soort openingsopstelling hangen. Elkaar van een afstandje bedreigen ... veel spanning, weinig directe actie. Dan Jacques .. hij kreeg een Scandinavische opstelling en kwam wel lekker te staan. Niet heel erg concreet, maar gewoon soepel.

De eerste uitslag viel op het bord bij Joop. Hij werd langzaam maar zeker fijngedrukt en toen het een stuk ging kosten streek Joop de vlag (1-0). Vlak daarna een ontknoping bij Roland. In een heftige strijd liet de tegenstander van Roland plotsklaps een volle toren instaan. Voorzichtig rekenend kwam Roland tot de conclusie dat dit echt geen briljant offer was, maar een ordinaire blunder. Hij nam de toren en na nog een paar wanhoopszetten van zijn tegenstander gaf die op (1-1). Jacques kwam even overleggen. Hij kon op remise spelen door zetherhaling en omdat het op de meeste borden gelijk of best wel beter stond werd die partij snel tot remise besloten (1.5-1.5). Er volgde een mooi klein uurtje waarin de zon voor ons steeds sterker leek te gaan schijnen. En toen sloeg het noodloot toe. Mark greep afschuwelijk mis en moest opgeven (2.5-1.5) en ook Rick had wat teveel van zijn stelling gevraagd. Hij stond inmiddels 2 pionnen achter. Iwahn had een pion moeten inleveren toen de spelers dan wel over de middellijn kwamen en moest vechten voor remise. Piet stond nog steeds, maar had bijzonder weinig ruimte en Rene probeerde het wel, maar zijn tegenstander hield alles bekwaam onder controle. Het gevolg was een remise als gevolg van dichtgeschoven pion-structuren en lopers van ongelijke kleur (3-2). Het eerste matchpunt ging verloren toen Piet zijn stelling niet meer bij elkaar kon houden. Met veel moeite had hij de damevleugel kunnen verdedigen, maar toen zijn tegenstander de aanval razendsnel naar de koningsvleugel verlegde was er geen houden aan. Nadat Piet een paar pionnen had ingeleverd gaf hij op (4-2). Met een tweetal pionnen achter bleef Rick doorvechten en het zijn tegenstander moeilijk maken. 10 valletjes werden vakkundig geneutraliseerd, de elfde niet ... Het kostte meteen een dame + loper tegen een toren. Beheerst voerde Rik het winnende schaakje uit (4-3). Nu was alleen Iwahn nog bezig, maar hij had een pion achterstand (en dat was ook nog een vrijpion) en waren er lopers van ongelijk kleur op het bord. Iwahn probeerde het nog, maar daar was echt geen enkele kans op een overwinning. En toen ook hier tot remise werd besloten, was de nederlaag een feit (4.5-3.5).

Tja, dat deed best wel een beetje zeer. Kleine pleister op de wonde is dat we nog steeds koploper zijn in de stand in 2D. Nu wel gedeeld met drie andere verenigingen en vreemd genoeg zitten daar geen van de drie grootste kanshebbers bij (!).

Volgende wedstrijd is tegen Zuid-Limburg 2 (gelukkig thuis!) op 24 november. Kunnen we revanche nemen!

Dan nog de detail uitslagen:

RSC 't Pionneke

Dordrecht