Daverende overwinning D5: 5.5-2.5 winst op Maassluis 1

Dordrecht 5 wint, tegen de ELO voorspellingen in, ook de tweede wedstrijd.

Maandagavond 15 oktober, tegenwoordig overigens gewoon midzomer in Nederland, mocht Dordrecht 5 het gaan opnemen tegen Maassluis 1, een van de sterke eerste teams in de RSB tweede klasse A. Alleen Onesimus 1 en CSV 2 zijn nog beter op papier. Omdat teamcaptain Erwin net terug was van vakantie en daardoor nog geen enkele tegenstander uitvoerig had kunnen analyseren qua bezetting van de borden, had ik hem een mailtje gestuurd met een oneerbaar voorstel.

Strekking van mijn lange verhaal lekker kort: laagste borden bieden kans, daar moeten we drie punten pakken. Die 1e vier borden, dat wordt zeker lastig, maar misschien een puntje kapen voor een gelijkspel. In hun eerste uitpartij had Maassluis namelijk 18…, 19…,18…, en nog een keer 18…aan de eerste vier borden, de rest bood ons enig perspectief zoals dat bij een kleine club hoort. De creatieve opstelling die Erwin hierop gemaakt had, heeft gewerkt is de conclusie achteraf, maar dat is altijd arbitrair natuurlijk. Zoveel ontlopen de spelers van ons 5e team elkaar namelijk niet qua speelsterkte. Zo is Martijn (8) eigenlijk nu onze beste speler intern met 1700 plus, zijn externe ELO blijft echter nog wat achter. Wim (7) is extern onze hoogste ELO speler, maar intern is het even behoorlijk minder nu. Komt goed natuurlijk, maar zo kun je af en toe wel wat schuiven met de bordvolgorde. Stabiele factoren zijn eigenlijk Arend (6), onze voorzitter, en Ton Hobé (4) en Dick Groot (3). Van hen weet je meestal wel van wat er ongeveer te verwachten valt. Erwin (2) is nog volop in ontwikkeling, zowel met doctorale promoties als privézaken waar ik verder niks over kan mededelen. Beschuit en muizen ergens in april geloof ik, ook leuk voor schoonpa Dick Groot.. Maar geloof me: als dr. Erwin straks alleen aan schaken hoeft te denken wordt hij pas echt gevaarlijk. Voor de aanvang van de partijen was er een uiterst vriendelijke ontvangst in buurthuis De Flat, voornamelijk gerund door vrijwilligers. Waar kennen we dat ook weer van ? Prima geregeld en gastvrij, net als onze eigen onvolprezen Crabbehoeve, erg zuinig op zijn !! Voor de impressies van de partijen ben ik vanwege mijn eigen (bijna te) spannende beslommeringen op het eerste bord, helemaal afhankelijk van de input van enkele teamgenoten. Erwin aan bord 2 tegen de op papier iets sterkere witspeler (maar 410 punten verschil, vierhonderdtien !!) deelt met ons het volgende : ‘We begonnen aan een Franse partij, waarbij we de variant ingingen waarbij Martin een pion offerde op b4. Ik wist lange tijd de stelling OK te houden en daarmee de pion op zak te houden. Het leek er heel even op dat er weinig ruimte meer was voor tegenspel, maar een kleine fout van de tegenstander liet mijn witveldige loper ontwikkelen naar g4, waar hij vervolgens een paard op f3 kon afruilen met als gevolg een open g-lijn (en dat terwijl wit reeds kort gerokeerd had). Vervolgens een redelijk complexe stelling met voor beide partijen spel. Uiteindelijk werd dit afgeruild tot een eindspel met ongelijke lopers en 1 toren. Hoewel ik een voordeel had van 2 pionnen, heb ik besloten mede gezien de stand op dat moment van 4-2, en de tijd die er telkens tussen VLAG en 15 seconden was om alsnog maar genoegen met remise te nemen.’

Voorwaar een prima prestatie van onze captain met de zwarte stukken en gezien het enorme verschil in ELO puntjes. Grootmoedig een remise aannemen heet dat, wel lekker toch ? Dat grote verschil was er overigens ook op bord 1, 3 en 4 waar de tegenstanders van Otto, Dick en Ton toch wel zo’n 250-311 (Dick) punten meer in de melk te brokkelen hadden. Dick verloor helaas van iemand met een Kruideniersmentaliteit, de namen staan hieronder, maar had zeker een goede partij gespeeld tegen de 1888 speler. Ton won zijn partij zelfs, en ook nog op fraaie wijze. Hij had zeer sterk gespeeld volgens ooggetuigen. Ik had zelf aan bord 1 een wel heel aparte avond. Omdat ik zelf wel eens een keer aan de beurt was om te rijden, had ik in plaats van de gebruikelijke biertjes deze avond, na drie bakken zwarte koffie ook nog 3 flesjes cola gedronken. Daar was ik echter zodanig niet aan gewend, dat ik bijna aan de grens zat van een cafeïne intoxicatie. Ik zat te stuiteren en te daveren achter het bord in de tijdnoodfase en kon haast niet meer noteren zo trilden mijn handen. Maar ik heb nergens volgens computerbeest StockFish minder gestaan. Wel natuurlijk als onbeduidend klein smetje op de prestatie, een plus 7 evaluatie (torenwinst overzien bij promotiekans) eigenhandig teruggebracht tot een plus 1,5.

Ook best knap nietwaar ? Een keertje in het middenspel remise aangeboden en later nogmaals in de vliegende tijdnood van mijn sympathieke tegenstander. Die kon dat gezien de achterstand van zijn team echter niet aannemen. Wist ik veel, ik ging van hartslag 180, via even niks, weer naar 180 per minuut zo ongeveer. Spannend ? Welnee, goeie gezonde avond zo zonder alcohol. Ondanks een dreigende hartverzakking heb ik Marcel toen maar mat gezet op h8, in een stelling van allebei een dame en twee torens, met voor mij een pionnetje meer. (3 pionnen tegen 2 op dezelfde vleugel en waarschijnlijk gemakkelijk remise te houden.) Apart was nog dat mijn tegenstander in het schaak ging staan, en toen aanbood om mij meer tijd toe te bedelen volgens de reglementen. Ik sloeg dat maar af omdat het inmiddels, met de wel reglementaire zet op het bord, mat in 1 was.

Misschien toch maar vaker alleen koffie en cola nemen ? Het schaken ging echt wel veel beter qua concentratie, maar als je er zowat aan overlijdt, gaat dat wel wat ver.

Arend (6) had zijn partij ook gewonnen, evenals Martijn en Wim zodat we maar liefst 5,5 punt gehaald hebben. Strategie dus geslaagd met 3 punten aan de laatste 3 borden, waarvan acte. I love it when a plan comes together. De 2,5 punten aan de eerste vier borden waren echt niet verwacht en zeer goed gedaan van onze kant. Gerben (5) verloor helaas net als Dick, maar ook zijn tegenstander had een (iets) hogere ELO dan hij, zeker geen schande dus. Arend schrijft nog:

‘Ik kwam tegen mijn partij tegen Gert Dijkstra zoals wel vaker niet zo geweldig uit de opening. Mijn stukken op de damevleugel kreeg ik niet goed ontwikkeld. Als gevolg daarvan kreeg Gert een dreigende aanval op mijn koningsstelling. Met nog een half uur op de klok forceerde ik een piondoorbraak, waarbij mijn tegenstander uiteindelijk een kwaliteit in moest leveren. Het eindspel moest nog wel nauwkeurig worden afgewikkeld maar mede gezien mijn tijdvoordeel was dat uiteindelijk geen probleem en kon volgens het ‘plan de campagne’ een punt bijgeschreven worden. Overigens een prettige omgeving om te schaken met vriendelijke ontvangst!’

Ik vrees dat ze er bij Maassluis wel even over gaan doen om er achter te komen wat hen is overkomen afgelopen maandagavond. Dik verloren van een vijfde team, met een zodanig verschil in speelsterkte, zou kunnen leiden tot gedwongen opnames, of op zijn minst verplichte en langdurige psychotherapeutische sessies. Vriendelijk, sympathiek en gastvrij, zeker !!!, maar kijk nu eens wat daar van komt heren ? Wij wensen hen natuurlijk sterkte in het verwerkingsproces, en hopen daarnaast vanzelfsprekend dat zij alle overige partijen dik gaan winnen van onze concurrenten. Ambacht 1 is de volgende tegenstander voor ons , thuis op 13 november. Dat zij gewaarschuwd mogen zijn voor deze Dordtse trein!! Hopelijk doet onze Thijs dan weer mee, want uw verslaggever is dan even op vakantie, vast zonder cola en niet teveel koffie…..

Maassluis 1   1773 - Dordrecht 5     1591 2½ - 5½

1. Marcel Bergen    1872 - Otto van Haren    1623 0 - 1
2. Martin van der Hidde 1933 - Erwin van Wingerden 1523 ½ - ½
3. Jos Kruidenier    1888 - Dick Groot      1577 1 - 0
4. Michael Kroes    1815 - Ton Hobé       1551 0 - 1
5. Dirk Brijs      1703 - Gerben van der Weert 1559 1 - 0
6. Gert Dijkstra    1767 - Arend van Grootheest 1659 0 - 1
7. Peter Swart     1686 - Wim van Noort    1728 0 - 1
8. Peter van Soest   1522 - Martijn Rijneveen  1511 0 - 1